Projecten

Zeist, geschiedenis en architectuur

Opdrachtgever: Stichting Publicaties Oud-Utrecht (SPOU)

Urby Stadshistorie verzorgde voor dit boek het deel over de geschiedenis van Zeist, waarin de ruimtelijke ontwikkeling over de lange termijn beschreven wordt. Dit deel ging vooraf aan het deel over de monumenten en architectuur dat werd verzorgd door Michiel Kruidenier. Het boek is verschenen op 27 april 2012 en te bestellen via Uitgeverij Kerckebosch.

 

——————————————————————————————-

Atlas van de Verstedelijking van Nederland

Opdrachtgever: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

Urby Stadshistorie werkt al sinds 2009 mee aan dit meerjarige onderzoeksproject, dat de RCE (dr. Jaap Evert Abrahamse) uitvoert in samenwerking met het Institute for Art, Architecture and Urbanism (IHAAU) van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft (dr. Reinout Rutte). De werkzaamheden bestaan uit literatuur-, kaart- en bronnenonderzoek, tekstschrijven, veldwerk en excursies. Het onderzoeksproject mondt uit in de ‘Atlas van de Verstedelijking van Nederland’, waarin het verstedelijkingsproces van de Nederlandse stad over de lange termijn centraal staat. De atlas is verschenen bij Uitgeverij Thoth op 23 mei 2014.

——————————————————————————————-

Kaartessay ‘Stedelijke patronen en patronen van steden’

Opdrachtgever: Nederlandse stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Urby Stadshistorie tekende een viertal kaarten voor dit kaartessay, dat duizend jaar verstedelijking in Nederland in beeld bracht. Het is gepubliceerd in Nederland Stedenland. Continuïteit en vernieuwing, dat op 26 oktober 2012 verscheen bij NAi010 Uitgevers. Dit boek vormde de afsluiting van het NWO-onderzoeksproject Urbanization and Urban Culture in the Netherlands.

 

——————————————————————————————-

Barendrecht, van dijkdorp tot centrum van IJsselmonde

Opdrachtgever: Stichting het Monumentale Barendrechtse Boek

Urby Stadshistorie verzorgde voor dit boek de eerste twee hoofdstukken, over de ruimtelijke ontwikkeling van Barendrecht tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het boek is verschenen op 24 mei 2012. De laatste exemplaren zijn nog te koop bij Boekhandel Onnink in Barendrecht of via deze link te bestellen.

——————————————————————————————-

Het Gooi in de middeleeuwen

Opdrachtgever: Uitgeverij Boom

Urby Stadshistorie tekende in samenwerking met Yvonne van Mil een viertal kaarten voor de Historische Atlas van Hilversum, geschreven door dr. Anton Kos. Het boek is verschenen in mei 2013 bij Uitgeverij Boom.

 

——————————————————————————————

Historische Atlas van het Westland

Opdrachtgever: Historisch Archief Westland

Urby Stadshistorie verzorgt in samenwerking met Yvonne van Mil de publicatie van een historische atlas over de ruimtelijke ontwikkeling van het Westland, van prehistorie tot heden. In woord en beeld wordt de geschiedenis van het landschap, bewoning, bebouwing en infrastructuur beschreven. De atlas zal naar verwachting in het najaar van 2015 verschijnen.